Jdi na obsah Jdi na menu
 


Oslava třicítky seniorklubu

Náš seniorklub v březnu 2024 oslavil už neuvěřitelné 30. výročí

V pondělí 25. března 2024 ve slavnostně vyzdobeném sále Pod Zeleným dubem se s padesátkou seniorů sešli představitelé města starosta Ing. Petr Vícha, místostarosta Igor Bruzl, pracovníci sociálního odboru Bc. Daniel Ucháč, Bc. Eva Janoszovská, Marcela Gabryšová a Irena Klusková a zastupitelka Mgr. Věra Pálková. Pozvání přijali i představitelé různých organizací a společností, kteří úzce spolupracují se Seniorklubem, např. Ing. Petra Chalupová – CSS, Mgr. Adrian Kuder – ředitel ZŠ ČSA a za MAS Bc. Veronika Šeligová a Mgr. Radka Vavříčková a Kamila Smigová za spolek Maryška. Potěšilo nás, že pozvání na dnešní oslavu přijala i jedna z minulých vedoucích, Anička Švancarová.

A proč všichni přišli?! Na oslavu Seniorklubu Bohumín, který letos v březnu oslavil 30 let!

Pan Zdeněk Kaděrka  stál u zrodu klubu, kdy byl radnicí požádán, zda by se neujal toho, aby se senioři mohli scházet. Ve spolupráci s MÚ, v roce 1994, kdy byl poprvé zvolen starostou pan Petr Vícha, uspořádal asi pro čtyřicítku seniorů první autobusový zájezd. A následovaly další akce. Po smrti pana Kaděrky se vedení ujala jeho žena Žofie Kaděrková. Po ní převzala žezlo Anička Švancarová, klub vedla několik let a psala také kroniku klubu. Po Aničce Švancarové převzala dočasně vedení do svých rukou Hanka Práglová. Psal se rok 2009 a na první lednové schůzi se zaregistrovalo 80 členů. A dnes?! Klub má téměř 400 členů a obětavá vedoucí Hanka Práglová ho stále "dočasně" vede. Město nám vychází velice vstříc a podporuje nás. Máme k dispozici klubovnu (správce klubovny CSS), do které mohou přijít členové každé odpoledne v týdnu. K dispozici je zde pingpongový stůl, rotoped, miniknihovna a spousta stolních her.

Rozšířené vedení připraví měsíčně nejméně třicítku zajímavých akcí. Některé pravidelné akce v klubovně i mimo ni jsou jednou za měsíc, jiné dvakrát do měsíce, některé se konají jednou týdně. O všech akcích se členové dozvídají na pravidelných infoschůzkách v kině K3 a vše najdou na úžasně připravovaných nástěnkách. Samozřejmě lze všechny informace dohledat na webových stránkách https://seniorklub.estranky.cz/. Tisíce pořízených fotek si můžeme prohlédnout na Rajčeti, kam je vkládáme od roku 2012  https://seniorbohumin.rajce.idnes.cz/

Co vše pro seniory připravujeme?

Kulturní akce – koncerty, balet, divadelní představení, muzikály…

Sportovní akce: kuželky, bowling, elektronické šipky, bollo-ball, mölkky, veslování, stolní tenis, badminton, vycházky a cyklovýlety, zdravotní a kondiční cvičení v Bosporce, cvičení v parku, cvičení s dětmi z FIT školky…

Besedy – vzpomenu ty poslední: Beseda s Richardem Konkolskim, beseda Drahé Česko nebo zajímavá beseda BESIPu Nová pravidla silničního provozu…

Vědomostní: Máme rádi Česko, kde procvičujeme znalosti z Česka, ale také trénujeme paměť

Vlakové i autobusové zájezdy, z těch posledních tradiční výlet do Tater na ledové sochy nebo návštěva Motýlího domu v Ostravě.

Pobyty: Spálené Poříčí, Sezimovo Ústí, Hustopeče, Karlovice, Švédsko, Finsko…..

A nejnovější možnosti pro volný čas: Zpívání pro radost, Výtvarné pátky, masáže

 

Členové se účastní celostátních i krajských akcí a vozí z nich pěkná ocenění. Ty nejznámější: Přeplav svůj La Manche, 5000 kroků pro zdraví, Národní týden trénování paměti, Krajské seniorské hry, různé sportovní turnaje, vědomostní kvízy, akce Praha – Paříž, Miss babča a štramák, Výstava ručních prací pěti měst…Samozřejmě se nejvíc radujeme z ocenění  z roku 2021 Druhý nejlepší seniorklub České republiky.

Aby klub dobře pracoval, je třeba schopného vedení a členů, kteří ochotně a rádi pořádají akce pro druhé. Takových je v našem klubu dostatečné množství – proto se k vyzdobeným stolům posadili i vybraní aktivní členové klubu i jejich partneři (které k dobrovolné práci potřebujeme jako zázemí). Ti nejaktivnější obdrželi jako poděkování za práci růži a dárkový voucher KLUSYMFONIE ll, kde vystoupí Janáčkova filharmonie Ostrava a Tomáš Klus.

Vzpomínání bylo proloženo dvěma vystoupeními. Děti z MŠ Starý Bohumín nám mimo jiné zatančily na písničku Babičko, nauč mě charleston. Bylo to milé a od dětí jsme dostali čtyřlístky pro štěstí, které pro nás samy vyrobily.

V druhé části zpívali studenti Gymnázia Bohumín pod vedením Báry Lukšové lidové písně z naší oblasti a muzikálové skladby a byli odměněni velkým potleskem.

Po ukončení oficiálního programu následovala společná zábava. Vzpomínalo se s úsměvem a dobrou náladou u kávy, vína, zákusku a drobného cukroví, které napekly členky našeho klubu. K dokreslení naší třicetileté historie byly k nahlédnutí dobové i současné kroniky a promítaly se fotografie. 

Poděkování za velmi zdařilou akci patří všem, kteří se na přípravě podíleli. Ale největší pochvalu za předvedený výkon si zaslouží Hanka Práglová a Olga Lorencová, které vtipně provázely celým odpolednem. DĚKUJEME!!!

I když jsme senioři, náš klub je v nejlepších letech. A my členové mládneme s ním.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 4
Celkem: 254236
Měsíc: 5255
Den: 167