Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlet na Hrebienok za ledovými sochami 2024

31.1.2024 Vlakem do Tater

Ve středu 31.ledna jsme se v počtu 22 seniorek a jeden muž vydali na každoroční překrásný výlet do Vysokých Tater na Hrebienok obdivovat úžasné ledové sochy.

Letos se konal 10.ročník akce TATRY ICE MASTER, které se zúčastnili sochaři z 10 zemí světa. Z největší dálky přijel sochař až z Mongolska.

Hlavním tématem letos byla ledová stavba Westminsterského opatství z Londýna. Téma bylo vybráno k 15.výročí návštěvy královny Alžběty II. na Slovensku. Na tuto ledovou stavbu bylo spotřebováno celkem 225 tun ledu a 1880 ledových bloků. V nejvyšším bodě má stavba 11,5m. Je vystavena ve stanu, který má tvar kopule o průměru 25m.

Kromě této monumentální ledové nádhery je ve stanu vystaveno také korunovační křeslo, ve kterém jsme se téměř všechny vyfotily, jsou tam i miniaturní korunovační klenoty a ledová královská koruna. Vše je krásně nasvětleno.

Ve druhém, prakticky stejném stanu je umístěno 10 ledových skulptur, každá od sochaře z jiné země. Další ledové sochy jsme pak obdivovali okolo upraveného chodníčku venku.

Kromě toho, že tato akce potěšila naše oči i duše, jsme měli i obrovské štěstí na počasí. Celé Vysoké Tatry byly celý den nádherně viditelné, překrásné výhledy se naskýtaly i do údolí a hlavně naproti na Nízké Tatry, kterým vévodila sněhem se třpytící Králova hola.

Bohužel, ale stejný nápad jako my mělo i obrovské množství zejména slovenských seniorů, takže bylo na rozdíl od jiných let všude hodně lidí, cestování tatranskou električkou se nedá ani popsat, musí se zažít. Ale ani fronty u lanovky nebo před hlavním stanem nám nezkazily celkový dojem z té krásy jak umělecké, tak přírodní.

Ty čipernější z nás si užily i procházku z Hrebienku dolů pěšky a některé dokonce šly i nahoru.

Všechny jsme se shodly na tom, že tento každoroční výlet je opravdu nádherně strávený den a už se těšíme na výlet v r. 2025.

Hana Kulendíková

FOTKY ZDE:https://www.rajce.idnes.cz/seniorbohumin/album/leden-v-seniorklubu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 


Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 1
Celkem: 253886
Měsíc: 5295
Den: 195